Keurmerken

Voor Elrosa-kids kies ik de volgende keurmerken:

Oeko-tex   

Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! Oeko-tex is in 1992 opgericht, omdat er in die tijd veel nieuws was over schadelijke chemicaliën in textiel en kleding.

Om hier wat tegen te doen, en te bewijzen dat kleding ook zonder schadelijke stoffen gemaakt kan worden, is de Oeko-tex100-standaard gemaakt. De eisen in deze standaard zijn erg streng, en worden ook streng gecontroleerd.

textile ecology
De Oeko-tex-regels richten zich op de verschillende 'stadia' van textiel. Ze noemen die 4 samen de 'textile ecology' en ze maken onderscheid tussen de 'production ecology', de 'human ecology', de 'performance ecology' en als laatste de 'disposal ecology'.

bij het begin
Ze beginnen dus bij het begin: het produceren van textiel. Oeko-tex gaat hierbij verder dan de meeste keurmerken, want ze letten niet alleen op chemicaliën en verstandig met water omgaan, maar ook de hoeveelheid herrie en stoffigheid in een fabriek.

voor mensen
Bij 'human ecology' gaat het om de invloed van de chemicaliën en andere stoffen die gebruikt worden in kleding, op de gezondheid en het welzijn van de consument, en dragers van die kleding. Op deze 2 stadia van textiel is de Oekotex-100 standaard van toepassing. Er wordt dus gelet op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders en de consumenten, en ook wordt er goed gecontroleerd dat arbeiders prettig en gezond kunnen werken.

andere stadia
De andere twee stadia van textiel, volgens Oeko-tex, zijn 'performance ecology' en 'disposal ecology'. Hierbij gaat het om de prestatie van de textiel, dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding invloed heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen, of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het minder milieuvriendelijk dan als je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kan krijgen.

Bij 'disposal' gaat het over wat te doen als de kleding wordt weggegooid. Kan het worden gerecycled? Als het in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is het dan schadelijk? Al met al gaat het er bij Ökotex om, dat kleding zo min mogelijk schade oplevert: zowel aan de mensen als voor het milieu.
Voor meer informatie ga naar de website van www.oeko-tex.com
 

 

GOTS Keurmerk 

Het Global Organic Textile Standard – GOTS keurmerk is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel.
Net als het EKO-label gaat het GOTS keurmerk uit van 100% biologische grondstof en kleding en textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Het percentage staat vermeld in het etiket.

Door de hele keten - van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie - wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel.Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken.
De GOTS certificering vereist daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Dat gaat om zaken als minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

Ga naar de website van Global Organic Textile Standard

Europees Ecolabel 

Het officiële Europese Milieukeurmerk van de EU, ‘Europees Ecolabel’ (ook wel ‘The Flower’), kent een vignet toe aan producten die binnen hun productgroep voldoen aan criteria die de Europese Commissie heeft vastgesteld. Dit keurmerk beoordeelt onder meer:

  • of het product geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor het milieu of slecht biologisch afbreekbaar zijn
  • de hoeveelheid verpakkingsafval die ontstaat
  • de veiligheid
  • de instructies voor een correct gebruik met betrekking tot het milieu

Ook wordt gelet op de prestaties van het product, de functionele criteria. Producten die wel aan de milieucriteria voldoen maar duidelijk minder goed werken dan andere producten, krijgen geen Europees Ecolabel. Het keurmerk wordt afgegeven door een onafhankelijke instantie.
Voor meer informatie ga naar

Ga naar de website van Europees Ecolabel (nederland)
 

Er zijn geen producten in deze categorie.
Powered By OpenCart
Elrosa Kids © 2017